28 окт. 2020

Българският Алибаба сред кандидатите за вдъхновяващата стартъп петица

https://inspiring5.bloombergtv.bg/българският-алибаба-сред-кандидатит/

Инициативата ни в подкрепа на българските стартъпи „Вдъхновяващите 5“ продължава, а докато събираме кандидатури от иновативните компании, които с идеите си днес създават потенциал за по-доброто утре, днес Ви представяме и eдин от първите ни участници – Bulgaria store.

Това е първата по рода си дигитална онлайн платформа за позициониране и продажба на български стоки в цял свят. Платформата позволява на всеки български производител по лесен и ефективен начин да позиционира своите продукти на Германския и Австрийски пазари, като така успява по модерен начин да маркетира и заскладява стоката си.

Ето и какво разказа и изпълнителният директор на Bulgaria store Георги Георгиев за екипа на Bloomberg TV Bulgaria и „Вдъхновяващите 5“ за пътя към реализирането на проекта, нейната мисия и предизвикателствата, с които се сблъскват стартиращите компании.

Каква е мисията Ви?

Мисията на Bulgaria Store е да даде на България и цялата ни икономика иновативен инструмент за професионална търговия на стоките на всички качествени български производители и занаятчии, обединявайки ги под една шапка. По този начин се стремим да им осигурим шанс и по-голямо конкурентно предимство да изнасят своята продукция в чужбина. Подкрепяйки всеки от тях в професионалното изграждане на бранда им, така че да се утвърдят на стабилно растящия западноевропейски пазар на хранителни и потребителски стоки. Ние създаваме българския Алибаба, който има визията трайно да увеличи придадената стойност и стокооборот на българските стоки в европейски и световен мащаб.

– Една от важните цели на Bulgaria Store по пътя на нашата мисия e да запознаваме максимален брой чужденци с уникалните български продукти, да запознаем западноевропейския пазар с уникалните качества на българските храни и традиционни нехранителни стоки, като паралелно с това да утвърдим и превърнем Bulgaria Store в предпочитан доставчик на тези стоки за Европа и света.

Колко е голям екипът Ви?

– Екипът ни се състои от 7 човека с експертиза във важните за бизнеса области като IT, външна търговия, Маркетинг, Земеделие и ПР.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

– Имаме план за листване на над 20 000 български продукта, в това число хранителни и нехранителни стоки от бита, в рамките на идните две години. Стремежът ни е да догоним постепенно търсените количества от Западния пазар в този период и да успеем чрез шестте ни логистични fulfillment склада в Германия да задоволим немскоговорящия пазар, който обхваща над 100 милиона души. В дългосрочен аспект все още е рано и нереалистично да можем да се ангажираме с конкретен план, но сме начертали посоката си за развитие.

Как се финансирахте първоначално?

– Лични спестявания, както и благодарение на семейството ми, което се яви като първи инвеститор, както и на един от менторите в инициативата Ви „Вдъхновяващите 5“ – Светозар Георгиев, съосновател на Телерик, който повярва в нас.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

– Bulgaria Store притежава няколко уникални отличителни компонента, които в своята комбинация я правят иновативна и уникална. Те са директен и естествен отговор на най-сериозните проблеми, които срещат и имат българските производители. А именно липсата на ноу-хау как да стъпят на един чужд пазар, как трябва да изглежда продукта им на този пазар, на какви изисквания да отговаря, как да се комуникира към потенциалните клиенти. Сред отличителните ни черти е и възможността за управление на стоката директно в конкретната страна на място, където е пазарът, което е комплексен, дълъг и скъп процес.

Може да подкрепите иновативния бизнес, като натиснете бутона „Харесва ми“ на: https://inspiring5.bloombergtv.bg/bulgariastore/ .