24 ное. 2020

„Вдъхновяващите 5“: LAM’ON и какво означава да принтираш екологично

https://inspiring5.bloombergtv.bg/вдъхновяващите-5-lamon-и-какво-означава

Принтирането вече не означава на всяка цена отпечатък върху природата и замърсяване на околната среда. Това е факт с иновацията, която един от стартъп кандидатите във „Вдъхновяващите 5“, създава.

Компанията LAM’ON се занимава с разработка и продажба на биоразградимо ламиниращо фолио за печатната индустрия, което е напълно нетоксично. Базирано е на полимлечна киселина и се произвежда в България.

 

Повече за компанията, мисията й и дългосрочната й стратегия за развитие, вижте в интервюто на LAM’ON за „Вдъхновяващите 5“ и Bloomberg TV Bulgaria:

 

Каква е мисията Ви?

 

Да предложим екологична алтернатива на консумативите за печат и опаковка. Искаме печатниците да са в крак с новото време, да не добавят към вече критичния проблем със замърсяване на околната среда и водите, а хората, които работят там, да се радват на безопасна и здравословна работна среда.

 

Колко е голям екипът Ви?

 

Основният екип се състои от 3-ма души, като сме в процес по наемане на асистент в R&D отдела. Работим и изключително с външни експерти, като постепенно ги добавяме в екипа.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

В момента сме в процес на установяване на наше производство до София. Планираме да продължим да разширяваме портфолиото си със „зелени“ продукти за печат и опаковка, както и да се установяваме все по стабилно на Европейския пазар.

 

Как се финансирахте първоначално?

 

Работихме дълго време „на мускули“, като за финансиране на прототипирането разчитахме на различни състезания и акселераторски програми.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

 

LAM’ON и PACK’ON са иновативни продукти просто защото няма такива на пазара – и двата са 100% биоразградими, но в същото време устойчиви и на конкурентна цена. В момента сме в процес на патентоване на рецептата.

 

Може да подкрепите LAM’ON до 29 ноември включително като гласувате за тях, натискайки бутона „Харесва ми“ на представянето им на сайта на инициативата: https://inspiring5.bloombergtv.bg/

Петте стартъпа, които съберат най-много потребителски вот и бъдат включени във вдъхновяващата петица, ще имат възможността да получат съвети, препоръки и ноу-хау директно от Диана Стефанова – вицепрезидент „Глобална стратегия за развитие” във VMWare, управляващия директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor Bulgaria Момчил Василев, Светозар Георгиев – съосновател на Telerik, Telerik Academy и Campus X, както и от архитекта и предприемач от Лондон Адел Закут и Деян Витанов от Сан Франциско – маркетингов директор на световната гейминг компания Playco и основател на компанията в Силициевата долина Chobolabs. Стартъпът на Витанов е фокусиран върху електронни спортове на мобилни устройства, а за реализацията му предприемачът успява да набере почти 10 млн. долара капитал от някои от най-добрите инвеститори в САЩ.