03 ное. 2020

Денонощната библиотека StudyHub в надпревара за вдъхновяващата петица

/денонощната-библиотека-studyhub-в-надпревар/

Сред участниците в кампанията „Вдъхновяващите 5“ на Bloomberg TV Bulgaria е и StudyHub – първото денонощно пространство за учене, изградено върху философията на споделените работни пространства. То е оборудвано с помещения за самостоятелно учене и с общи зони, в които студенти от различни университети и специалности могат да учат и да обменят знания, опит и преживявания.

Ето какво споделиха пред екипът на „Вдъхновяващите 5“ създателите на иновативната денонощна библиотека за своята идея, реализиране и бъдещи цели.

Каква е мисията Ви?

Целим да променим Студентски град към по-добро чрез създаването на единна студентска общност.

Колко е голям екипът Ви?

 Екипът ни се състои от 5 човека.Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

Бъдещите ни планове са да разширим дейността си в Студентски град, а до 3 години и в Пловдив. Работим по това стъпка по стъпка да разрешим проблемите в Студентски град като направим книжарница, помогнем за реновирането на общежитията, намирането на работа на студентите и всичко останало, което да направи квартала желано място за обучение и професионално развитие на младото поколение. Най-важната ни краткосрочна цел, по която активно работим, е да се превърнем в първата библиотека без персонал. В момента разработваме приложение, чрез което студентите да влизат, заплащат и намират информация за StudyHub само чрез телефона си.

Как се финансирахте първоначално?

Първоначалното финансиране от 3000 лв. дойде от самите студенти чрез направена кампания за събиране на средства. След това успяхме да привлечем близо 50 000 лв. от партньори, сред които Telelink, IKEA, Sutherland, Progress, Aurubis, Tech Park Sofia, Столична община, PwC и още много други. 

 Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Липсата на денонощна библиотека в страната и в частност в Студентски град ни подтикна да направим StudyHub. Проектът е иновативен, първо, защото няма второ подобно пространство, второ, защото денонощният достъп е картов, без охрана, с постоянно видеонаблюдение и доверие в студентите. Най-важното е, че той решава дълго обсъждан проблем в най-големия студентски квартал, обединява студентите и им предоставя пространство, в което да се развиват и обучават по-качествено.

Може да подкрепите иновативната библиотека, като натиснете бутона „Харесва ми“ на: https://inspiring5.bloombergtv.bg/studyhub/