11 ное. 2020

Как се преплитат дизайн, хумор и градска култура – разказва участник във „Вдъхновяващите 5“

/как-се-преплитат-дизайн-хумор-и-градск/

Таралеж Art & Design” е софийско студио за дизайн, в което вече почти две години авторски дизайн, хумористични визии и характерни елементи от градската култура и българският фолклор се преплитат и съчетават по нестандартен начин, намирайки отражение в красиви и оригинални сувенири, пощенски картички, магнити за хладилник и винилови стикери.

Студиото е един от стартъп кандидатите в инициативата на Bloomberg TV Bulgaria „Вдъхновяващите 5“. Каква е амбицията на компанията и с технологии ли се изчерпа разбирането за иновация или тя може да бъде открита и в начина на мислене – вижте в интервюто ни с търговския представител на Таралеж Art & Design Милана Георгиева.

Каква е мисията Ви? 

Мисията ни е да правим ежедневието по-цветно и да караме хората да се усмихват, защото хуморът и доброто настроение са незаменим помощник за оцеляване в съвременния свят.

Колко е голям екипът Ви?

Екипът ни се състои от двама души: Богдан Йонков – дизайнер, негови са всички визии и илюстрации, свързани с нашите продукти и Милана Георгиева – търговски представител, занимава се с дистрибуцията, маркетинга и рекламата.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

Дългосрочната ни стратегия е насочена в две основни посоки – допълнително развитие на вътрешния пазар и проникване на чужди пазари. Имаме идея за собствено пространство, където да излагаме и продаваме нашите продукти, както и тези на избрани автори. Концепцията на пространството и начина на участие на авторите в него е иновативна и до момента не ни е известно да има галерия/магазин с подобен начин на работа у нас. Имаме амбиция да потърсим партньори в чужбина, тъй като продуктите и посланията, които отправяме, са универсални. Смятаме, че успешно можем да създаваме сувенири, свързани и с друг географски контекст, като това, което ще ги отличава от конкуренцията на пазара, ще е собственият почерк и стил на „Таралеж Art & Design”.

Как се финансирахте първоначално?

Първоначалната инвестиция за производството на първите ни партиди продукти дойде от собствен капитал. Впоследствие бързо успяхме да я възстановим чрез продажби и да използваме печалбата за разработването и реализирането на нови продукти.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

За нас иновациите не са непременно технологии. Иновацията е начин на мислене и правене на бизнес. В нашия случай използваме стила и чувството за хумор, които вярваме ни отличават, за да пресъздадем българските традиции, фолклор и начин на живот по свеж и забавен начин. В същото време, използваме универсални и разпознаваеми символи, които правят продуктите ни подходящи както за българския контекст, така и за международния пазар, което смятаме е обещаваща стратегия за постигане на успех.

Може да подкрепите Таралеж Art & Design като натиснете бутон „Харесай“ под представянето на проекта в секция „Участници“ в уебстраницата на „Вдъхновяващите 5“. Крайният срок за подаване на кандидатури за участие в кампанията изтична на 15 ноември в полунощ. Повече за инициативата ще откриете на bloombergtv.bg и на inspiring5.bloombergtv.bg