13 ное. 2020

Кандидат за „вдъхновяващата петица“ с иновативен бизнес за по-зелена среда в урбанизираните пространства

/кандидат-за-вдъхновяващата-петица/

Сред кандидатите, които се включиха в надпреварата за вдъхновяващата стартъп петица в инициативата на Bloomberg TV Bulgaria е и Botanic Lab. Основната дейност на компанията е проектирането и изпълнението на интериорно озеленяване, изграждането на концептуален растителен декор и иновации в сферата на озеленяването.

За последните 2 години и половина, екипът е работил с над 140 корпоративни и частни клиенти и е трансформирал повече от 300 хиляди кв. м. площи в България, в това число – офиси, заведения, хотели, пространства за събития и други.

Ето какво сподели екипът на Botanic Lab пред Bloomberg TV Bulgaria.

Каква е мисията Ви?

Botanic lab има мисията да се грижи за нашия по-добър градски живот, като предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-зелена, здравословна и красива среда, благодарение на растенията.

Колко е голям екипът Ви?

Основният екип се състои от 4 човека. Нуша и Биляна са съоснователи на Botanic lab, като Нуша отговаря за развитието на бизнеса, маркетинг и продажби. Биляна е главен ландшафтен архитект и отговаря за оперативните процеси и развитието на екипа. Мариана и Мария са също ландшафтни архитекти и проектни мениджъри, тясно специализирани в интериорното озеленяване, създаването на многофункционални продукти и създаването на умни технологични решения в тази област.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

В годината на световна пандемия, в която здравословната среда е необходимост, виждаме все повече възможности за развитие и въздействие. Дългосрочната ни стратегия е насочена към създаване на по-зелена и здравословна среда за живот. Работим в посока  градовете ни да развиват своите „бели дробове“ не само между сградния фонд и уличната мрежа, но и имплементирането на растителност върху и вътре в сградите.

Вярваме, че интериорното озеленяване може да бъде задължителна част от всяка обществена сграда – санаториуми, болници и клиники, детски градини, училища, общински структури и т.н., така че да носи спокойствие, красота и здраве за обитателите си. Поради тази причина една от приоритетните ни оси са т.нар. Healing gardens или оздравителни градини. Представляват пространства, в които човек е не само посетител, но и преживява с всичките си сетива средата – аромат, звук, цветове, текстури, вкус и отделени места за релаксация. С разнообразните си растителни компоненти средата въздейства още по-ефективно и оздравително върху човешкия организъм и подобрява ментално състояние.

Същевременно с това, в Botanic lab разработваме умни и многофункционални решения, чиято цел е свързването на растенията, технологиите и хората. Тяхната цел е да предоставя възможност за близост до природна среда, съчетано с технологични решения за оптимизация на използваните за поддръжка ресурси – вода, топлина, светлина, торене и т.н. Така целим висока ефективност и намаляване на използваните източници – природни и времеви от гледна точка на човешка намеса.

Виждаме бизнеса си успешно развит извън границите на България, достигайки повече населени места и създавайки условия за устойчиво развитие и здравословен живот. Настоящата година отвори врати за още по-ефективно достигане до нови пазари поради това, че светът направи дигитален скок, достигайки повече потребители. Смятаме, че успешното дигитализиране на услугите ни и устойчивия ни бизнес модел, ще ни позволят да разгърнем бизнес потенциала си на международния пазар.

Как се финансирахте първоначално?

Стартирането на бизнеса направихме със собствен капитал, като бързите темпове на развитие ни позволиха да не използваме външно финансиране.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Botanik Lab е компания, която е пионер в страната на дигитализираните услуги и многофункционалните продуктови решения в сферата на озеленяването. Ние развиваме нашия бизнес с мисия за едно по-зелено и здравословно бъдеще, следвайки своя устойчив бизнес модел. Предоставяме на клиентите си персонализирана услуга и продукт, съобразени изцяло с техните предпочитания и налично пространство.

Може да подкрепите Botanic Lab като натиснете бутон „Харесай“ под представянето на проекта в секция „Участници“ в уебстраницата на „Вдъхновяващите 5“. Крайният срок за подаване на кандидатури за участие в кампанията изтича на 15 ноември в полунощ. Повече за инициативата ще откриете на bloombergtv.bg и на inspiring5.bloombergtv.bg