24 ное. 2020

Претендент за „Вдъхновяващите 5“: Производител на чанти от корк с минималистичен дизайн

https://inspiring5.bloombergtv.bg/претендент-за-вдъхновяващите-5-про

Производител на екологични дамски чанти и аксесоари от корк, с минималистичен и мултифункционален дизайн, и сменящи се капаци, е един от претендентите за стартъп инициативата „Вдъхновяващите 5“. Дизайн мисленето на екипът на бранда Adiri е ориентирано към ограничаване на свръх потреблението, като концепцията се допълва с използването на материал от възобновяем източник – корк.

Ето и какво споделиха от Adiri пред екипа на Bloomberg TV Bulgaria:

Каква е мисията Ви?

Популяризиране на ръчно изработените продукти, следващи концепцията – „по-малкото е повече“, в подкрепа на устойчивото развитие и като проява на отговорност към околната среда.


Колко е голям екипът Ви?

Ние сме малка фирма от няколко човека, но зад бранда Adiri седи основно един човек, от който идват идеите, експериментите, изработката, снимането и популяризирането.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

Целта ни е да се утвърдим като добре разпознаваема нишова марка, която потребителите възприемат не само като гаранция за високо качество на продукта, но и като възможност за подкрепа на споделена визия за света, в който бихме желали да живеем. Постигането на тази цел е свързано от една страна с разширяване на нашия екип, с което да осигурим непрекъснат приток на свежи идеи и достатъчен капацитет, отчитайки спецификата на ръчния труд. От друга страна е необходимо да достигнем до по-широк кръг клиенти, съответно планираме да се включим в различни платформи за продажби, в България и чужбина.

Това, което се явява предизвикателство за реализацията на намеренията ни са ограничените финансови ресурси, съответно привличането на инвеститор е от решаващо значение за реализирането на така очертаната ни стратегия.

Как се финансирахте първоначално?

Както вече уточнихме, устойчивото финансиране е предизвикателството. Първоначалното ни финансиране беше изцяло с личен капитал. Към момента, приходите ни от дейност позволяват покриване на разходите, но не са достатъчни за развитието, към което се стремим.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Това, в което вярваме е, че иновация при нас е, съчетаването по нов начин на съществуващи вече техники и процеси за постигането на различен резултат. Ние комбинираме ръчния труд и възобновяеми материали, които придават индивидуалност на окончателния продукт, с минималистичен, но мултифункционален дизайн, гарантиращи разнообразие, но и явяващи се алтернатива на свръхпотреблението. Това позволява крайният продукт да бъде не просто поредната вещ за потребителя, а символ и декларация на съпричастност с усилията за запазване на природата, носещи удовлетвореност от съчетанието на естетическа стойност, прагматичност и споделени ценности.

Съчетаването на техническа и социална специфика ни позволява да се позиционираме в пазарен сегмент, който, макар и сравнително ограничен по мащаб, е труднодостъпен за производителите, основаващи се на традиционните методи и материали за производство.

Може да подкрепите кандидатурата на Adiri за „Вдъхновяващите 5“ до 29 ноември включително като гласувате за тях, натискайки бутона „Харесва ми“ на представянето им на сайта на инициативата: https://inspiring5.bloombergtv.bg/

Петте стартъпа, които спечелят най-много гласове от потребителите, ще имат възможността да получат съвети, препоръки и ноу-хау директно от Диана Стефанова – вицепрезидент „Глобална стратегия за развитие” във VMWare, управляващия директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor Bulgaria Момчил Василев, Светозар Георгиев – съосновател на Telerik, Telerik Academy и Campus X, както и от архитекта и предприемач от Лондон Адел Закут и Деян Витанов от Сан Франциско – маркетингов директор на световната гейминг компания Playco и основател на компанията в Силициевата долина Chobolabs. Стартъпът на Витанов е фокусиран върху електронни спортове на мобилни устройства. За реализацията му предприемачът успява да набере почти 10 млн. долара капитал от някои от най-добрите инвеститори в САЩ.