24 ное. 2020

Стартъп за соларни стойки за велосипеди със защита – кандидат във „Вдъхновяващите 5“

https://inspiring5.bloombergtv.bg/стартъп-за-соларни-стойки-за-велосипе

Десетки иновативни стартиращи компании се включиха в специалната инициатива на Bloomberg TV Bulgaria „Вдъхновяващите 5“, с която бизнес телевизията отбеляза петия си рожден ден. Сред тях е и български стартъп, който помага за изграждането на сигурна и екосъобразна инфраструктура за колоездачите – Streebl.

Основният продукт на иновативния бизнес са стойките за велосипеди Streebl, които заключват двете капли на колелото, заедно с неговата рамка. За екипът на компанията намаляването на вредните емисии е основна цел и поради тази причина станциите им се захранват изцяло от слънчевите лъчи, посредством соларен панел. Сигурните стойки за велосипеди се заключват и отключват чрез мобилна апликация, което ги прави лесни и удобни за ползване.

Повече за стартъп кандидата, който се бори за менторски сесии с едни от най-големите имена в предприемаческата екосистема от София, Лондон, Франкфурт и Сан Франциско, вижте в интервюто за „Вдъхновяващите 5“ и Bloomberg TV Bulgaria:

Каква е мисията Ви?

Посредством иновацията и високите технологи, Streebl предоставя удобен и сигурен начин за защита на велосипеди и цели да увеличи броя на колоездачите в големите градове.

Колко е голям екипът Ви?

 

Ние сме малък и сплотен екип с добре дефинирани позиции в компанията. Божидар Христов се занимава основно с бизнес развитието на проекта, Боян Христов е отговорен за разработката на продукта и неговото производство. От началото на 2020 година към екипа ни се присъединиха Пламен Христов и Страхил Минчев, които са отговорни за разработката и поддръжката на мобилното приложение, чрез което се отключват и заключват стойките за велосипеди Streebl.

 

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

 

В началото на 2021 година планираме да излезем на пазара в Европа. В момента водим преговори с компания в Дания, която да стане наш представител и да започне да предлага продукта ни на тамошния пазар. До средата на 2021 планираме да излезем на пазара в Германия, Швеция и Холандия отново чрез компании представители.

 

Как се финансирахте първоначално?

 

Стартирахме Streebl в средата на 2017 година. Първите 9 месеца бяха изцяло посветени на прототипиране, като през април 2018 спечелихме голямата награда от конкурса на БАКБ за зелени идеи. Със спечелените 20 000 лв. успяхме да патентоваме продукта си и да произведем първите ни 2 станции, които инсталирахме, за да видим как хората боравят с продукта ни. Към момента реинвестираме печалбата ни в компанията.

 

Защо определяте компанията си като иновативна и коя е отличителната и черта?

 

Стойките за велосипеди Streebl са първите такива на пазара, които предлагат  висока сигурност на заключване. Стойките заключват двете капли на велосипеда и неговата рамка. Станциите се захранват изцяло от соларен панел, което ги прави приородосъобразни, а и лесни за инсталация, тъй като няма нужда да има изтгочник на енергия в близост до станцията. Нивото на сигурност е толкова високо и благодарение на мобилната ни апликация и факта, че няма ключалка, която да може да бъде разбита. Стойките Streebl имат международен патент и полезен модел.

 

Може да подкрепите кандидатурата на Streebl за „Вдъхновяващите 5“ до 29 ноември включително като гласувате за тях, натискайки бутона „Харесва ми“ на представянето им на сайта на инициативата: https://inspiring5.bloombergtv.bg/