05 ное. 2020

Устойчиви решения vs. мръсен въздух – производител на маски сред кандидатите за Вдъхновяващите 5

/устойчиви-решения-vs-мръсен-въздух-пр/

„Маска“ е много вероятно да бъде сред думите за 2020-та година. С настъпването на пандемията от COVID-19 не само в България, но и в цял свят потреблението на предпазни маски нарасна главоломно. Преди обаче въобще да чуем за коронавируса, през ноември 2019 година технологичната компания „Еър Солушънс“ ООД пуска на пазара  свой продукт –маски с FFP2 сертификация, които предпазват от фини прахови частици, както и от бактерии и вируси. Впоследствие тези маски започват да се ползват от медиците на първа линия, които се борят с коронавиурса.

Това само един от проектите на технологичната компания, които вероятно в началото дори не са подозирали че само след няколко месеца продуктът им ще стане толкова актуален. Те са един от кандидатите за „Вдъхновяващите 5“. Повече за компанията-кандидат за вдъхновяващата стартъп петица, дългосрочната й стратегия за развитие и как е успяла да набере първоначално финансиране – вижте в интервюто с екипа на стартъпа:

 

Каква е мисията Ви?

Мисията ни е да предпазим здравето и качеството на живот на хората от ефектите на мръсния въздух. Това е описано и в слоугана ни: Breathe better. Live smarter. 

Колко е голям екипът Ви?

Екипът ни е сравнително малък и се състои от 4 ключови човека. Изпълнителният ни директор отговаря за IT и Data Science ресора, имаме колега финансист, човек за маркетинг и друг, който отговаря за продукцията. Работим и с други специалисти в сферата на дизайна, lean manufacturing и нови устойчиви материали.  Работим и с хора на временна заетост, които помагат за асемблиране, доставки и др.

Каква е дългосрочнатта Ви стратегия за развитие?

Да продължим да развиваме продукти и услуги за предпазване и превенция от влиянието на мръсния въздух върху индивидуалното здраве. Маските ще станат неизменна част от живота ни дори и след намирането на ваксина срещу COVID-19.  В самолети, на концерти, в градския транспорт и т.н. много от хората ще предпочитат да носят маска/ предпазно средство и за в бъдеще.  

Мръсният въздух също не е проблем, който ще бъде разрешен в следващите няколко години. Затова ще продължим да развиваме устойчиви решения срещу мръсен въздух с фокус върху индивидуалното предпазване и превенция. Целта ни е да постигнем 100% устойчивост (sustainability) на AirLief маската. Работим по анализа на различни материали, които да ни позволят оптимизиране на климатичния отпечатък по целия lifecycle на продукта. По отношение на мобилното приложение стратегията ни е да продължим да предлагаме безплатни съвети за превенция за широката публика, като постепенно развиваме и premium съдържание, което е персонализирано и насочено към рискови групи (хора с респираторни и сърдечно-съдови проблеми, алергични към полен, бременни жени и други). Предстои и да работим и с по-големи масиви от данни, като включим данни за замърсяване от сателити и да създадем база данни за полени.

Как се финансирахте първоначално?

Чрез собствени средства (bootstrapping), последван от 3 гранта за иновации – от WearSustain (част от TechStars), MIТ EF Accelerator и Climate-KIC.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Продуктовата иновация е свързана с устойчивостта на маската и намаляването на климатичния отпечатък. Дигиталният ни продукт е единствен по рода си. Той комбинира информация за мръсния въздух и здравето. На ниво компания това, което ни отличава, е комбинацията от хардуер и софтуер. По този начин успяваме да развием устойчив бизнес модел, както и да предложим различни решения на един и същи проблем. Тъй като замърсяването на въздуха е систематичен проблем, се отличаваме и с подхода към решението му. Като социален бизнес сме в основата на екосистема, която обединява различни заинтересовани страни (stakeholders), ангажирани с мръсния въздух, като напр. неправителствени организации, други бизнеси, научен сектор (research), a скоро, надяваме се, и публичния сектор в лицето на общините. 

Ние сме и първият български стартъп станал част от акселераторската програма на MIT.

Може да подкрепите „Еър Солушънс“ като гласувате за тях чрез бутона „Харесай“ на: https://inspiring5.bloombergtv.bg/airlief/