26 окт. 2020

Келвин Хелт АД

Келвин Хелт АД води своето начало от първата седмица на COVID-19 пандемията в България. Основната цел на Келвин Хелт е да създаде условия за ранна диагностика и постоянен мониторинг на редица заболявания, с помощта на снимки, заснети с термо камери, и анализ на данните с изкуствен интелект.

Новата компания си поставя амбициозната цел да направи откриването на редица състояния и заболявания лесно, като това да си направиш селфи. Целта е да се избегнат много потенциални усложнения благодарение на това, че заболяванията се хващат на колкото се може по-ранен етап. Това е изключително важен аспект на превантивната медицина, тъй като дори в развитите страни под 30% от населението се подлага на профилактични прегледи, а Kelvin дава възможност определени състояния да се забелязват дори вкъщи и по напълно неинвазивен начин.

Цялостната концепция се базира на това, че ако в тялото ни има някакъв възпалителен процес, контракция, промяна в съдовете или тъканите – това се отразява на притока на кръв локално, а и глобално в някои случаи. Тъй като топлината на тялото се определя директно от кръвоснабдяването, промяна в притока на кръв означава промяна в топлината. Дори термокамера, прикачена към телефона, като тези, които използваме в момента, в комбинация със специализирания ни софтуер може да хване отчетливи температурни разлики, ако се снима в затворено помещение и пациентът е гол до кръста. С достатъчно данни, върху които се прилага експертизата ни в машинното обучение (machine learning), създаваме модели за разпознаване на симптоми на определени състояния или заболявания още преди пациентът да усеща такива в обичайното си ежедневие. Първоначалните ни проучвания и изградените на тяхна база хипотези са, че с помощта на Kelvin ще можем достоверно да наблюдаваме ранни симптоми, прогресия и резултат от лечение на няколко групи заболявания: повърхностни тумори (например на млечната жлеза), състояния, свързани със съдови промени (мигрена, еректилна дисфункция), автоимунни състояния (ревматоиден артрит), остри респираторни инфекции, травми, дерматологични състояния.