09 ное. 2020

Konopi

Konopi е български стартъп, който създава биоразградими и рециклируеми опаковки от лигноцелулозна биомаса, предимно от стъблата на индустриален коноп. Опаковките варират от чинии, тарелки, чаши и почти всякакъв вид опаковки, подходящи за контакт с храна.

Konopi разработва и опаковки, които могат да се използват за индустриални цели, a причината да се разчита именно на индустриален коноп е, че стъблата му са изключително богати на целулоза (основният елемент в хартията и картонта), а влакното на растението е едно от най-здравите естествени влакна на света. То обаче се третира като отпадъчен продукт при култивацията на коноп, но Konopi успява да му намери полезно предназначение и използва този вторичен продукт като го трансформира в компостируеми опаковки и помага за предотвратяването обезлесяването на горите.

Освен от коноп, компанията експериментира и с друга лигноцелулозна биомаса като слама и захарна тръстика. Konopi си партнира с българския Институт по Целулоза, както и с Немския IVP Institute, и е в процес на разговори с няколко фонда относно серия А финансиране, която ще подпомогне пускането на серийно производство на такъв тип опаковки.