06 окт. 2020

Мобилното приложение Worddio за обогатяването на езиковия запас – участник във „Вдъхновяващите 5“

https://inspiring5.bloombergtv.bg/мобилното-приложение-worddio-за-обогатяван/

Кампанията в подкрепа на стартъп общността „Вдъхновяващите 5“, която Bloomberg TV Bulgaria организира по повод 5-ия си рожден ден, вече е в ход и събира на едно място вдъхновяващи компании, създавайки многообразен дигитален каталог от действащи иновативни бизнеси, които българските предприемачи измислят, създават и успешно реализират у нас.

Сред участниците, които се борят за място във „вдъхновяващата петица“ е Worddio – първото мобилно приложение, което дава възможност за учене на език в движение, без да се докосва телефона, като по този начин пести най-ценното на потребителя – неговото време. Иновативният проект помага с обогатяването на езиковия запас, като предлага на потребителите над 270 000 аудио флашкарти, професионално записани на 34 езика. Ето какво споделя основателят на Worddio Иван Манев за раждането на идеята за създаването на стартъп, нейното реализиране и плановете за бъдещото развитие на компанията и мобилното приложение пред екипа на кампанията „Вдъхновяващите 5“.

Каква е мисията Ви? 

Да помогнем на учащите чужд език по света, да учат думите по правилен начин!

Колко е голям екипът Ви?

Към момента сме 10 човека.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

Да изградим и наложим на глобалния пазар стойностен продукт, развиващ се според индивидуалните нужди на потребителя, или с други думи – да станем глобален лидер в пасивното обучение и първият български стартъп скалирал на глобален пазар с В2С продукт.

Как се финансирахте първоначално?

Със собствени средства, спестявания и заем.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Да започнем с проекта – Worddio е уникален със своя пасивен метод на обучение. Всеки потребител може да учи, докато прави нещо друго, без да докосва телефона. Идеята за Worddio се роди, когато лично се сблъсках с проблема за обогатяване на езиковия запас и времето, което е необходимо за това. След като не намерих подходящо приложение, което да отговори на тези мои нужди, създадох този иновативен метод, съчетавайки два от най-популярните начини за учене на думи.

След това се сблъскахме с проблемите свързани със скалирането на бизнеса и липсата на инструменти, които да помагат за развитието на бизнес с приложения. Създадохме иновативен подход, базиран на machine learning модели, който да ни помага да изградим индивидуални продажбени пътеки на всеки потребител, базирани на неговото поведение в приложението. Също така започнахме да обучаваме и модели, които да помагат на потребителите, създавайки им индивидуални програми за обучение, отново базирани на предвиждащи модели, какво би било най-добре за съответния потребител.

Относно компанията, също планираме иновативен подход. Технологиите са доста напреднали, за да градим компанията по старите правила. Има вече няколко успешни компании по света с подобно мислене. Ние премахваме отношенията работодател-работник. Всеки член на екипа ще има дял в компанията, т.е. ще работи, за да развива собствения си бизнес. Няма да имаме фиксирани работно време и място. Въвеждаме и демократичен подход за взимане на важните решения.

Може да подкрепите иновативния бизнес, като натиснете бутона „Харесва ми“ на: https://inspiring5.bloombergtv.bg/worddio-2/ .